Principalele cauze ale durerilor dentare

Cu totii am trecut cel putin o data prin chinul unei dureri dentare. Identificarea cauzei sale duce automat si la gasirea solutiei.

 

O durere de dinti insuportabila nu numai ca iti poate ruina intreaga zi, dar te poate chinui si toata noaptea. Nu poti lucra, nu te poti relaxa si nu poti dormi. Pentru a reveni repede la normalitate, trebuie sa identifici repede cauza durerii dentare, iar acest lucru il poti face doar intr-un cabinet stomatologic.

Caria dentara, una din principalele cauze ale durerilor dentare

Caria dentara este o problema a tesutului dentar dur. Datorita deteriorarii impulsurilor smaltului din exterior, frigul, caldura, atacurile acidulare si presiunea se simt mult mai puternice ca de obicei. Reactia este mai intai doar ca un soc electric, dar ramane mai tarziu permanent. In multe cazuri, numai antiinflamatoriile pot reduce durerea. Solutia: Dupa indepartarea partii dezavantajate, partea lipsa poate fi restabilita cu umplere estetica. De obicei, defectele mai mari pot fi restaurate cu o insertie. Unul din aceste procese va rezolva problema si vei scapa de durere.

Inflamatia provocata de un dinte … mort

Daca caria este neglijata sau in cazul unui dinte plombat, se poate intampla ca dintele sa moara (adica radacina dintelui se necrozeaza, tesuturile nu mai sunt irigate cu sange si dintele nu mai este parte vie a organismului). In acest caz, o inflamatie cronica se poate dezvolta la varful osului, ce poate fi asimptomatica timp de ani de zile. Problema provoaca, de obicei, o durere persistenta si se face simtita atunci cand mesteci. In cazuri extreme apar umflaturi la nivelul fetei, ce conduc la surse de infectii grave in organism. Printre cauze, se numara un sistem imunitar slab, caldura (de exemplu, sauna) sau absenta in cabinetului medicului stomatolog pentru o consultatie.
Solutia: In cazul inflamatiilor, atunci cand dintelui nu i se mai poate salva vitalitatea este necesar tratamentul de canal. Daca dintele in cauza este fara gangrena sau infectie pe canale, in conditii optime, se poate realiza tratamentul si apoi obturatia de canal in aceeasi sedinta. Obturatia de canal este etapa finala a tratamentului de canal si presupune sigilarea canalelor dentare. In cazul in care inflamatia ajunge intr-o masura in care nu are nicio sansa pentru salvarea dintelui prin intermediul unui tratament de canal, atunci extragerea dintelui poate rezolva problema pe termen scurt. Dintele pierdut trebuie inlocuit din motive estetice si medicale.

Inflamatia parodontala

Simptomele unei inflamatii parodontale pot fi sangerarea gingiilor, dintii deschisi, respiratia urat mirositoare si tartrul.
Solutia: Pe langa terapia individuala de igiena a gurii, utilizarea antibioticelor poate fi utilizata pentru ameliorarea durerii.

Arhi-cunoscuta masea de minte

Astazi o treime din oamenii sufera de probleme legate de molarii de minte. In cele mai multe cazuri durerea apare datorita pozitiei proaste a molarului de minte. Iar cand molarul nu este complet dezvoltat, apare o inflamatie. Simptomele sunt durere, febra si umflaturi.

Uzura smaltului poate provoca si ea dureri dentare

Dintii nostri sunt salvati de efectele exterioare ale smaltului. In cazul unui smalt sanatos, efectele reci sau calde nu provoaca nici o durere. Dar in cazul in care smaltul este uzat din orice motiv, apare o reactie mult mai intensa la efectele externe.

Dinti macinati (bruxism)

O boala larg raspandita in zilele noastre este macinarea dintilor (bruxismul). Stilul de viata stresant, situatiile de presiune permanenta sau depresia pot sa-si lase amprenta asupra dintilor. Fenomenul de macinare a dintilor nu apare numai pe timp de noapte in timpul somnului, ci si pe timpul zilei. Insa daca dintii sunt permanent sub presiune, fibrele lor devin supraincarcate. In astfel de cazuri, de obicei, nu simtim durere la un anumit dinte, ci la multi dinti simultan.
Solutia pentru bruxism este purtarea pe timpul noptii a unei gutiere.

PROGRAMĂRI0799 48 48 48URGENȚE 24/7